poniedziałek, 28 maja 2012

Pin It

Amumu tort / Amumu cake

Tort dla mojego brata który jest maniakiem komputerowym tzn gra często w różne gry. I aktualnie gra w LOL (League of Legends)  i dlatego zrobiłam z figurką Amumu.

Cake for my brother who is a computer geek . And currently play in LOL (League of Legends), so I made the figure Amumu.




 I moja rada nigdy nie dawajcie masy cukrowej na galaretke, bo sie owa masa topi.

niedziela, 20 maja 2012

Pin It

Fartuch / Apron

Fartuch który już dawno zrobiłam a mianowicie na mikołajki dla mojego męża

Apron that I made long ago for my husband






Lubi on gotować a przy tym plamić ubrania. Ma ten fartuch już 5 miesięcy i ubrał go raz, więc stwierdzam że plami specjalnie te bluzki ażeby kupić mu nowe albo jest taki kochany i chce ażeby jego żonka miała bluzki na przerabianie w inne projekty. Wolę tą drugą wersje :D

A tutaj model w  nieużywanym dlatego pogniecionym fartuchu .





TUTAJ  można pobrać wykrój na fartuch

HERE you can download pattern

piątek, 4 maja 2012

Pin It

Ptysie

Dzisiaj przepis na ptysie. I to będzie mój ostatni wypiek w tym miesiącu, ponieważ zepsuł sie przyrobieniu ptysiów mój 7 letni mikser :( I teraz nie wiem kiedy będe mieć mój nowy, bo chcę kupić sobie w Lidlu robot kuchenny , ale niestety ostatnio był biały a ja chcę szary.

1/4 litra wody
 1 szczypta soli
 60 gram masła
 150 gram mąki
 4 jajka

 W rondlu  zagotować wodę z solą i masłem. Na wrzącą wodę należy wsypać całą mąkę ( jak zwykle przesianą ) i cały czas mieszać ( ja mieszam drewnianą łyżką),  Nie gotować! Mieszać tak długo, aż ciasto uformuje się w kulę i nie będzie przylepiać się do ścianek rondla. Następnie należy wbijać po jednym jajku ucierając, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odrywać się od łyżki wydłużonymi kawałkami. Na przygotowaną blachę kłaść kuleczki z ciasta, zachowując dość duże odstępy ( ja to robie szpryca). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na środkowym poziomie przez 40 minut. Nie należy otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut. Po upieczeniu ciastek trochę je przestudzić, po czym ostrym nożem odkroić wierzchy i nalożyć krem lub wstrzyknąć strzykawką krem w środek . Na nadzienie nadają się dowolne kremy, bita śmietana . .

A tak wyglądają moje ptysie do podania: